Milyen egy jó futó-, vagy gyaloglópad?

A belső számít, nem a külső!

Mik a legfontosabb szempontok vásárlás előtt? A piacon rengeteg márka termékeit próbálják eladni, sok fontos paramétert elhallgatva. Cikkünkben összegyűjtöttük a fontosabb tulajdonságokat, fókuszban tartva azokat, melyekről ritkán esik szó, pedig alapvetően meghatározhatják az eszközök élettartamát, vagy karbantartási gyakoriságát, költségeit.

A futópad lelke a motor. Általánosságában igaz, hogy minél nagyobb a motor teljesítménye (lóereje), annál hosszabb ideig működtethető egy huzamban, illetve annál nagyobb testtömegű felhasználó megmozgatására alkalmas. A kis teljesítményű motoroknál általában megadják, hogy célszerű óránként kikapcsolni, mert túlmelegedés következhet be. Ilyen kis teljesítményű motorokkal szerelt, otthoni futópadok esetén az egyik leggyakoribb meghibásodás, hogy a motor felmondja a szolgálatot. Ezek az eszközök fokozottan igénylik a folyamatos kenést, mert a megnövekedett súrlódást a motor sínyli meg. Sajnos a nagyon alacsony árú termékek kivétel nélkül silány minőségű motort rejtenek, egy jó motor nem olcsó. Ráadásul az ilyen eszközökből sokszor kispórolnak egyéb, nagyon fontos alkatrészt is, mint amilyen például a rezgéscsillapító, ami elnyeli a bokára, térdre, izületekre visszaható erők jelentős részét. Enélkül hosszabb távon gerincproblémák is jelentkezhetnek, nem beszélve a lábat érintő, fájdalmas deformációkról. Ha azt mondják, hogy a termékben nincs külön lengéscsillapító, de vastagabb a futószalag, az szintén gyenge megoldásokra, alacsony költségű alkatrészekre utal.

A futópad váza lehet acél, vagy alumínium, előbbi masszívabb, nagyobb teherbírású, utóbbi könnyebben vetemedik, és kevésbé teherbíró, egyedüli előnye, hogy könnyebb, ami viszont egy futópad esetén ritkán szempont.

A gyártók által ritkán emlegetett alkatrész a fedélzet, fedlap vagy padlólap; pedig több fontos funkciót is el kell lásson; megfelelően erősnek és tartósnak kell lennie, hogy elbírja a lendületes lépések akár millióit, némileg rugalmasnak kell lennie, de nem pattogónak, tompítania kell a járás és az eszköz működésének zaját, és elegendően simának kell lennie, hogy minimalizálja a futószalag súrlódását. A jó futófelület fából készül. Létezik fémlapos kivitelű berendezés is, de azon kívül, hogy fémen futni nem jó érzés, még egészségtelen is, a rezgéscsillapítás nem kivitelezhető effektíven. A falappal szerelt termékek olcsóbb változata forgácslapos, minőségi társaik fenolgyanta réteggel bevont farostlemezt (MDF) tartalmaznak. Utóbbi nagyobb sűrűségű, sokkal strapabíróbb, lassabban kopik.

Sajnos az alacsonyabb árú termékek esetén, rossz minőségű, vékony fedélzet esetén előfordulhat a fedlap repedése, törése, ami használat közben a legutolsó dolog, amire az ember vágyik. A legdrágább termékeknél a fedlap elkopása esetén átfordítható a másik oldalára, így élettartama duplája a nem forgatható padlólappal szerelt változaténak. Van, akinek szempont még a kijelző, vagy a szofvterfunkciók mennyisége, de ezek általában kiválthatók egy külső szoftverrel, pl. a telefonok többségén mára már alapfelszereltség a lépésszámláló, vagy az elégetett kalóriák kijelzése.

A futófelület szélessége, illetve hossza határozzák meg, hogy mekkorákat léphet a felhasználó, illetve milyen távolságban lehetnek a lábai, mennyire mozoghat szabadon. Léteznek magasságtól függő ajánlások, de a legbiztosabb, ha az ember még a vásárlás előtt kipróbálja a kiszemelt eszközt.

A LifeSpan gyaloglópadok a legjobb minőségű, 2-3 lóerős, sétálásra specializált motorokkal vannak felszerelve. Minden típus 6 pontos rezgéscsillapítóval ellátott. Fedélzetük a strapabíró, műanyag (fenol) gyantával bevont MDF lap, ami a TR-5000 típus esetén átfordítható, két oldalas.

A LifeSpan termékek minden alkatrészükben a minőséget képviselik, az átgondolt tervezés, a letisztult forma és a masszív kivitelezés biztosítja, hogy a LifeSpan Workplace aktív irodai bútorok egyre nagyobb teret hódítanak a világban.