Vegyek-e futópad szőnyeget a sétálópadhoz vagy futópadhoz?

Milyen szempontok számítanak?

Ritkán esik szó a futópad-szőnyeg hasznáról. Alapvetően azoknak javasolt, akik szeretnék megvédeni padlójukat a sérülésektől. Nem is gondolná az ember, hogy a hosszú évek alatt mennyire bele tudja marni magát a padlónkba egy ütemesen mozgó sportbútor. Általában elfelejtjük, hogy egy minőségi futópad önsúlya 50 kilónál kezdődik, ami hozzáadódik a felhasználó testtömegéhez!

Egy rugalmas szőnyeg másik nagy előnye, hogy jelentősen csökkenti a járással járó hangokat, ami nem csak emeletes házban előny, de a szobában levő társainkat is megkímélheti attól, hogy hazafelé talpcsattogást dúdoljanak.

Sok éves tapasztalat, hogy a kitartó taposás öregíti szeretett sporteszközünket is, aminek egy részét gumiszőnyeggel elnyeletve az élettartam is növelhető.

Az online boltokban nagyon sokféle futópadszőnyeg elérhető. Miben különböznek egymástól? Anyaguk szerint létezik gumi (általában újrahasznosított), vinyl vagy EVA habból készült változat. A PVC/vinil változatokat általában a Távol-Keleten gyártják, ahol a gyártási előírások lazák, így az előállítási folyamat is valószínűleg károsabb a környezetre, mint a többi anyag esetében. A legjobb minőségű szőnyegek gumiból (ha környezettudatosak vagyunk, akkor újrahasznosított gumiból) készülnek.

Az anyagösszetétel mellett méretük, vastagságuk határozza meg a súlyukat. A könnyebb, vékonyabb szőnyegek feltekerése, szállítása egyszerűbb, de tartósság szempontjából általában messze elmaradnak vastagabb társaikétól. Ráadásul a mobilitás ritkán szempont, hiszen a futópadok többségét nem mozgatják rendszeresen. Egy ilyen beruházáskor érdemes végiggondolni, hogy egy olcsó, vékony szőnyeg általában rövid élettartamú, így a következő beruházás egy vastagabb szőnyeg szokott lenni. Ez a kör megspórolható egy átgondoltabb tervezéssel.

A futópad matracok többsége szőnyegre is helyezhető, de a szakadás veszélye ilyenkor megnő, főleg a vékonyabb változatok esetében. Egy 2 mm-es szőnyeg ráadásul jóval kevesebb rugalmas energiát képes elnyelni, mint egy vastagabb, 6 mm-es. Igazán jó rezgéscsillapítók az 1-1.5 cm-es matracok, amik általában drágábbak is. Élettartam szempontjából a sűrűbb anyagból gyártottak jelentik a jobb választást.

Végül essen szó az ideális méretről! A megfelelő hosszúságot, és szélességet a futópad fizikai méreteihez kell igazítani, azzal az egyszerű szabállyal, hogy a szőnyegnek minimum akkorának kell lennie, mint a futópad által letakart felület. Ha kisebb, akkor azzal akár nagyobb kárt is okozhatunk, mert egy aszimmetrikus alátámasztással kártékony erőket generálhatunk az eszközben, miközben a padló kopását is elősegíthetjük a nem fedett területeken. Ha a szőnyeg túlméretezett, az károsodást nem okozhat, legfeljebb ha felbukunk benne. Ilyen esetet elkerülendő; a túlzottan kinyúló részeket pl. tapétavágó késsel eltávolíthatjuk.

Konklúziónk tehát az, hogy egy drága eszköz vásárlásakor megéri egy kis többletkiadás, ha szeretnénk a padlónk jelenlegi állapotát fenntartani, futópadunkat kímélni, és minimalizálni a mozgásunk által generált hangok mennyiségét, és amplitúdóját.