Harc az ülő életmód ellen

Sétálópadok és biciklis asztalok használata iskolákban és a felsőoktatásban

Az amerikai egyetemek tanszékeinek egészség-tudatossága figyelemreméltó: a kutatók és oktatók az egészséges életmód legnagyobb veszélyét a hosszú távú ülőmunkában látják. Az ülő életmódból fakadó negatív hatások ellensúlyozása olyan mértékű paradigmaváltást eredményezett, amely az aktív munkahelyek és aktív munkaállomások megjelenésének kedvezett. A LifeSpan, mint az aktív irodák, sportbútorok elkötelezett támogatója és megvalósítója az egyetemi dolgozók tapasztalatai alapján betekintést nyújt ebbe a folyamatba.

LifeSpan Workplace gyaloglóasztalok, kerékpáros aktív munkaállomások amerikai egyetemeken; The Univerity of Utah (Utah Egyetem), University of North Texas (Észak-Texas Egyetem,), The Ohio State University (Ohio Egyetem), Gannon University (Gannon Egyetem)

Az empirikus bizonyítékok a hosszú távú ülőmunka egészségre gyakorolt negatív hatásait támasztják alá. A kutatások újra és újra arra az eredményre jutottak, hogy az elhízás, a megelőzhető krónikus betegségek és a mozgástevékenység hiányából fakadó sérülések mind az ülő életmódból fakadó negatív következmények. A LifeSpan által végzett kutatásban 117, az Egyesült Államok felsőoktatási intézményeiben dolgozó oktatónak küldték el a 13 kérdésből álló kérdőívet, közülük 44-en vállalták a kitöltését. Mindannyian LifeSpan Workplace munkaállomást használtak (sétáló- és kerékpárasztalokat) 18 hónappal a kérdőív kitöltését megelőzően. A kérdőív kitöltése anonim módon történt és semmilyen juttatás nem járt érte. Az eredmények rövid összefoglalója következik.

Arra a kérdésre, hogy milyen motiváció állt a sétáló- és kerékpárasztalok megvásárlása mögött, a legtöbben az egészségmegőrzést és a krónikus hát- és derékfájás csökkentését válaszolták. Az aktív munkaállomást használók 34%-a napi 8 vagy több órában, 13%-a 5-8, míg 5%-a 2-5 órát használta. A használat mértéke ugyanakkor több tényezőtől is függ, ilyen pl. hogy egyéni használója az eszköznek, vagy többen is hozzáférhetnek egy közös helyiségben, saját költségen vásárolta, vagy intézményi beruházás volt.

Az irodai  használók 88%-a tapasztalt valamilyen jótékony hatást a munkaállomás használatával, például energikusabbnak érezték magukat, a krónikus fájdalmaik javultak, súlycsökkenést tapasztaltak, kreatívabbak és eredményesebbek lettek a munkájukban.

LifeSpan bútorok az oktatásban; Hasseris School (Hasseris Gimnázium, Dánia), University of Kansas (Kansas Egyetem, USA), The Ohio State University (Ohio Egyetem, USA), Carleton University (Carleton Egyetem, Kanada).

Az aktív munkaállomások szerepe évről-évre tovább nő az amerikai felsőoktatásban, egyre több helyen építenek ki ilyen területet az egyetemeken, kollégiumokon, sőt a könyvtárakon belül is. Európában is kibontakozni látszik az új irány. Reméljük, hogy az ülő életmód elleni propagandánk szerepet játszhat abban, hogy a jövőben, a magyar oktatási intézmények is aktívabb szerepet vállaljanak mind a tanárok, mind a diákok egészségének megtartásában.

Ez az összefoglaló az alábbi cikkek felhasználásával íródott:

1.Deyo RA, M. S. (2006). Back pain prevalence and visit rates: estimates from U.S. national surveys. Spine, 2724-2727.

2.William L. Haskell, I.-M. L. (2007). Physical Activity and Public Health: Updated Recommendation for Adults From the American College of Sports Medicine and the American Heart Association. Circulation, 116(9), 1081-1093.

3.Forcum, T. (2004, May 24). Exercise Walking for Better Back Health. Retrieved from Spine-health.com: http://www.spine-health.com/wellness/exercise/exercise-walking-better-back-health

4.Murphy, M. H. (2007). The effect of walking on fitness, fatness and resting blood pressure: A meta-analysis of randomised, controlled trials. Preventative Medicine, 377-385.

5.Dunstan, D. W. (2012). Too Much Sitting- A Health Hazard. Diabetes Research and Clinical Practice, 368-376.